History of bangladesh pdf

0
3

Sydasien vid Bengaliska viken, mellan Indien och Burma. Den åtskiljs från Nepal history of bangladesh pdf Bhutan genom Siligurikorridoren. Det är världens åttonde mest befolkade land och till ytan nittiotredje största land, vilket gör Bangladesh till ett av de mest tätbefolkade länderna i världen.


Majoriteten av befolkningen är bengaliska muslimer, följt av bengaliska hinduer, med diverse buddhistiska och kristna samhällen. Det officiella språket är bengali, vilket även talas i grannlandet Indiens två stater, Västbengalen och Tripura. Bangladesh utgörs av det fertila bengalska deltat med de stora floderna Brahmaputra, Ganges och Meghna som årligen tillför fertil sediment från Himalaya innan de rinner ut i den bengaliska viken. Tack vare detta är Bangladesh ett väldigt bördigt land med matodling året runt, med hög biodiversitet av både flora och fauna – särskilt fisk.

I Bangladesh finns även världens största mangroveskog, Sundarbans, som är känd för sina tigrar, sällsynta fågelarter och otaliga andra speciella arter. Utöver detta gränsar Bangladesh i öster till ett bergigt landskap och ett av världens längsta stränder, Cox’s Bazaar, som är 600 km lång.

Bangladesh tillhör den historiska provinsen Bengalen. Regionen var känd av grekerna och romarna som Gangaridai.

Tack vare floderna Ganges och Brahmaputra, som knöt ihop Bengalen med Indien, blev denna region en central handelsplats för den historiska Sidenvägen. Under perioderna Pala och Sena utvecklades ett eget tal- och skriftspråk samt inhemsk litteratur, musik, konst och arkitektur. Islam introducerades under 1200-talet genom Delhisultanatet, Bengalsultanatet och Mogulriket.